Banke u Njemačkoj

Prikupljamo i objavljujemo korisne informacije o bankama u Njemačkoj koje se mogu naći na internetu. Iskoristitie prednosti interneta i na vrijeme se informirajte o bankama u Njemačkoj.
Račun možete otvoriti u fizičkoj ili online banci kako želite.

Njemački bankarski sektor je jedan od najrazvijenijih i najstabilnijih u Europi, nudeći širok spektar financijskih usluga za pojedince, obitelji i tvrtke

Pregled bankarskog sektora u njemačkoj

Njemački bankarski sektor sastoji se od različitih vrsta financijskih institucija, uključujući:

Velike komercijalne banke: Ove banke, kao što su Deutsche Bank, Commerzbank i DZ Bank, nude sveobuhvatan spektar usluga, uključujući tekuće račune, štedne račune, kredite, investicijske usluge i još mnogo toga.

Štedionice (Sparkassen):
Štedionice su regionalne banke koje su fokusirane na pružanje usluga lokalnim zajednicama. One nude slične usluge kao komercijalne banke, ali često s naglaskom na potporu lokalnim projektima i inicijativama.

Kooperativne banke (Volksbanken i Raiffeisenbanken): Ove banke su u vlasništvu svojih članova i djeluju na principu suradnje. One također nude širok spektar financijskih usluga, s posebnim fokusom na podršku malim i srednjim poduzećima.

Online banke: U posljednjem desetljeću, online banke poput N26 i ING-DiBa postale su sve popularnije. One nude modernu, digitalno usmjerenu alternativu tradicionalnim bankama, često s nižim naknadama i većom fleksibilnošću.

Kako otvoriti bankovni račun u Njemačkoj

Otvaranje bankovnog računa u Njemačkoj je jednostavan proces koji uključuje nekoliko osnovnih koraka

  1. Istraživanje banaka: Prvo, istražite različite banke i njihove ponude kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.
  2. Prikupljanje dokumentacije: Pripremite potrebne dokumente, kao što su važeća putovnica ili osobna iskaznica, dokaz o adresi i potvrda o zaposlenju ili izvoru prihoda.
  3. Posjeta banci ili online prijava: Posjetite odabranu banku ili podnesite zahtjev online. Mnoge banke omogućuju jednostavan proces prijave putem svojih web stranica.
  4. Verifikacija identiteta: Banka će provjeriti vaš identitet i dokumentaciju. Ovaj proces može uključivati i osobni intervju ili video identifikaciju.
  5. Aktivacija računa: Nakon odobrenja, vaš račun će biti aktiviran i moći ćete početi koristiti sve njegove usluge.

Standardne vrste računa u njemačkim bankama su su Girokonto, Tagesgeldkonto, Festgeldkonto i Depotkonto. 

Prvi račun koji će vam trebati u Njemačkoj je Girkonto. Girokonto je žiro-račun odnosno tekući račun. To je račun na koji će vam poslodavac isplaćivati plaću.


------------------------------------------------------------------------
Za svoj žiro račun ćete dobiti elektronsku bankovnu karticu (EC). Ako želite, možete dobiti i kreditnu karticu (na primjer: MasterCard, Visa). Za kreditnu karticu obično morate platiti naknadu. Elektronsku bankovnu karticu (EC) i/ili kreditnu karticu banka ili štedionica vam šalje poštom. Karticu morate potpisati. Nekoliko dana kasnije poštom ćete dobiti tajni broj za vašu karticu, PIN broj. Tajni broj morate zapamtiti.
-------------------------------------------------------------------------
U Njemačkoj ako otvorite račun u online banci, automatski imate mogućnost online bankarstva, dok kod fizičke banke morate prvo dodatno aktivirati online bankarstvo, a tu uslugu aktiviranja banke uglavnom naplaćuju. 
Ako otvarate račun u online banci, treba popuniti online zahtjev za otvaranje računa na internet stranici banke. Nakon što ispunite  obrazac otvara se stranica gdje možete provjeriti svoje  podatke.

----------------------------------------------------------------------------
Za novac na računu od banke ili štedionice dobivate kamate. Za novac na žiro računu dobivate samo male kamate. Ako želite štedjeti novac, možete otvoriti račun tržišta novca ili račun štednje. U tom ćete slučaju dobiti nešto više kamata nego kod žiro računa.
------------------------------------------------------------------------------
Njemačka savezna banka ili Bundesbanka (nje. Deutsche Bundesbank, hrv. Njemačka savezna banka) je središnja banka Savezne Republike Njemačke te je dio Europskog sustava središnjih banaka (ESCB). Zbog svoje dosadašnje veličine i snage, Njemačka središnja banka je najutjecajniji član u toj organizaciji. Zanimljiva je činjenica da je sjedište savezne banke u Frankfurtu kao i Europske središnje banke. Savezna banka je osnovana 1957. godine kao nasljednica Banke njemačkih zemalja (nje. Bank deutscher Länder) te je bila središnja banka Zapadne Njemačke sve do njemačkog ujedinjenja 1990. godine.

Prednosti bankarstva u Njemačkoj

Njemački bankarski sustav nudi mnoge prednosti, uključujući: